Vaarregels in Nederland

Vaarregels in Nederland: tips voor onbezorgd vaarplezier

Op een mooie voorjaarsdag kan het al snel druk worden op het water. Om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten, gelden er een aantal regels. Welke richting moet u aanhouden als er een tegenligger aankomt op het water? En voor welk type boot heeft u een vaarbewijs nodig? Wij hebben de vaarregels in Nederland voor u op een rij gezet en aangevuld met de nodige tips voor een onbezorgde vaart!

De vaarregels in Nederland

Leren varen is meer dan het halen van uw vaarbewijs. Het is ervaring opdoen op het water. Begin op een rustig meertje en werk zo stapsgewijs door naar de drukkere vaarroutes! Om het zo veilig mogelijk te houden voor u en uw ‘mede-watergebruikers’ zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Wij hebben een overzicht gemaakt van de vaarregels in Nederland.

  • Houd op drukke vaarroutes zoveel mogelijk stuurboordwal (rechts) aan.
  • Op die manier houd u het midden van het water vrij voor grote schepen.
  • Maak zichtbaar duidelijk welke koers u vaart en gebruik de juiste navigatieverlichting.
  • Zorg dat u rondom goed zicht heeft en kijk regelmatig achterom.
  • Geef iedereen de ruimte.
  • Pas uw koers en snelheid aan wanneer u voorrang verleent aan een andere boot.
  • Blijf uit de buurt van visnetten!
  • Zwem alleen waar het kan en mag!
  • Leg uw schip nooit midden op het water voor anker, maar zoek een rustige plek langs de kant op.
  • Voor motorboten die sneller zijn dan 20 kilometer per uur of langer zijn dan 15 meter is een vaarbewijs verplicht.
  • Vaar alcoholvrij!

 

Tips voor een onbezorgde vaart

De vaarregels in Nederland zijn er om onze wateren veilig te houden. Ze helpen u aan een onbezorgde vaart. Maar er zijn meer manieren om uw verblijf op het water zo aangenaam mogelijk te houden! 3 tips!

1. Stippel vooraf uw route uit

Plan voor uw vertrek al de route die u gaat varen. Bekijk online leuke hotspots en mooie plekjes om aan te meren. Een goede voorbereiding is het halve werk en zorgt ervoor dat u onderweg voldoende kunt bijtanken!

 

Leestip: De mooiste aanmeerplekken van Nederland

 

2. Maak uw motorjacht op tijd zomerklaar

Again: een goede voorbereiding is het halve werk! Uw motorjacht moet helemaal zomerklaar zijn voordat u hem te water laat. Heeft u het dek gecheckt? De olie? De wateropslag? Vri-Jon DSA Yachts biedt de mogelijkheid om u te helpen met het zomerklaar maken van uw schip. Lees meer over ons onderhoud!

3. Zorg voor een tweede kapitein aan boord

Varen is eigenlijk net als autorijden: u zit het liefst zelf achter het stuur, maar zo nu en dan moeten de benen even worden gestrekt. Een tweede kapitein aan boord is ideaal voor een onbezorgde vaart. Zo kunt u tussendoor ook nog een beetje genieten van het uitzicht!