uw schip weer als nieuw

Schoon schip maken? Zo houd u uw luxe motorjacht als nieuw!

Algen en schimmels vormen een bedreiging voor uw jacht. Met name in de wintermaanden, als het schip langer stil ligt, kan aanslag ontstaan. Hoe houdt u een schip goed schoon? En wat zijn aandachtspunten bij het reinigen van een luxe motorjacht? Wij helpen u aan de juiste tips & tricks om schoon schip te maken!

Schoon schip

Tijdens het vaarseizoen heeft uw motorjacht waarschijnlijk al heel wat te verduren gehad. Verschillende weersomstandigheden bijvoorbeeld. Zo kan de zon ervoor zorgen dat de verf verkleurt en verkrijt en kan regen een lelijke aanslag veroorzaken. Toch wordt een jacht eigenlijk het vuilst als hij niet vaart. Algen en schimmels kunnen een lelijke aanslag vormen. Zeker als een schip buiten wordt gestald, is het goed om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen!

Met volle kracht het nieuwe vaarseizoen in!

Om schoon schip te maken en uw motorjacht in topconditie te houden, is een periodieke schoonmaakbeurt essentieel. Dit doet u minimaal één keer per jaar, het liefst voor aanvang van het nieuwe vaarseizoen natuurlijk! Maar hoe houdt u uw jacht als nieuw? Welke schoonmaakmiddelen kunt u het best gebruiken? Wat zijn goede schimmelbestrijders? En waar moet u aan denken als u de motor van het schip reinigt?

5 tips!

1. Schoonmaakmiddelen om schoon schip te maken

Verschillende onderdelen van uw motorjacht vragen ook om een uiteenlopende aanpak voor het schoonmaken. Om schade te voorkomen, is het is belangrijk dat u de juiste middelen en technieken gebruikt. Voor gelakte onderdelen is het bijvoorbeeld verstandig om een zachte borstel en een milde shampoo te gebruiken, voor het dek gebruikt u een harde borstel en voor de railing en spuigaten zijn er speciale washandschoenen. Schoonmaakazijn werkt goed tegen groene aanslag, die zich vaak rond de romp van de boot nestelt. Het middel dat u gebruikt is afhankelijk van of u een stalen boot, stalen boot, aluminium boot, polyester boot bezit. Let altijd goed op of de producten biologische afbreekbaar, fosfaat- en oplosmiddelvrij zijn, hiermee voorkomt u schade aan uw schip.

2. Schoon schip maken aan de buitenkant

Wat de buitenkant betreft zijn de romp, de kap, de landvasten en het gedeelte van de boot dat zich onder water bevindt de hoofdlijnen bij het reinigen van uw schip. Op de romp kan algenaanslag ontstaan. Door dit goed te reinigen verwijdert u niet alleen bestaande aanslag, u voorkomt ook dat schimmels en algen zich weer aan uw boot kunnen nestelen. Gebruik een siliconenvrije was en breng na het reinigen een nieuwe waslaag aan. Voor het onderwatergedeelte van uw schip kunt u een hogedrukspuit gebruiken.

De kap kunt u het beste met niet agressieve middelen schoonmaken, het beste is alleen warm water met een zachte borstel. De landvasten zijn de touwen die u gebruikt om aan te meren. Deze kunnen erg vies worden door weer- en wateraanslag en groen uitslaan. Om schoon schip te maken, kunt u ze loskoppelen en thuis in de wasmachine of in een warm bad wassen. Niet alle landvasten zijn bestand tegen de wasmachine, check vooraf goed of een handwas wellicht beter is! Verder is het belangrijk dat u de lijnen goed laat drogen voordat u ze weer in gebruik neemt.

3. Het interieur van uw motorjacht reinigen

Schoon schip maken betekent niet alleen de buitenkant van de jacht reinigen, maar ook het interieur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verwijderen van vlekken, stofzuigen, het beddengoed luchten en de ramen, keuken en het toilet reinigen. Ook aan de binnenkant van uw schip kunt u het lakwerk in de was zetten.

4. Schimmels en vocht bestrijden

Ruikt uw luxe motorjacht na de winterstalling muf? Dan heeft u waarschijnlijk schimmels aan boord. Deze ontstaan vaak in vochtige ruimtes en dienen te worden behandeld. Zo kunt u uw jacht bijvoorbeeld goed voorbereiden op de winterstalling met vochtvreters en goede ventilatie. Daarnaast draagt het reinigen van het interieur bij aan een vochtvrije boot. De muffe lucht kan namelijk doordringen in de bekleding. Als u dit niet reinigt zal de geur blijven hangen. Schimmelt kunt u bestrijden met speciale waterstofperoxide. Hiermee verwijdert u de lelijke vlekken die dit veroorzaakt en verkleint u de kans op nieuwe schimmelaanslag.

5. De motor van uw boot in topconditie houden

Voordat u weer mooie vaartochten kunt maken, dient u ook de motor, kranen en accu’s grondig te checken. Doe dit ook minimaal één keer per jaar! We hebben de belangrijkste checks voor u op een rij gezet:

  • check de temperatuur van uw motor
  • check de olie en koelvloeistof
  • zijn alle accu’s in goede conditie?
  • sluit de waterpomp weer aan
  • tank water voor onderweg
  • zorg ervoor dat alle afgesloten delen weer open staan, het toilet bijvoorbeeld

Onderhoud en reparaties van Vri-Jon DSA Yachts

Heeft u niet de kennis en kunde in huis om uw luxe motorjacht zelf te checken en zomerklaar te maken? Wij helpen u graag met onderhoud en reparaties aan uw schip. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een scherpe aanbieding.

Tags: