Traditie van eerlijke schepen: Willem Nieland

Voor liefhebbers van “werkschepen”, zoals loodstenders, kotters, pilot vessels en ander materieel zoals dat professioneel in onze zeegaten opstoomt, is Willem Nieland jachtontwerper bij uitstek. Het lijkt alsof de kenmerkende lijnen van werkschepen en de sfeer van ons nautisch professioneel erfgoed door zijn aderen stroomt. Willem Nieland heeft het laten herleven van dat erfgoed in moderne ontwerpen tot kunst verheven.

Nieuw ontwerp Willem Nieland

Recent is zijn ontwerp van een 50 voet pilot vessel tot stand gekomen, inmiddels in aanbouw als Vri-Jon 50. In plaats van alle denkbare luxe en comfort samen te persen op een halfglijdende polyester snelle motorboot, heeft Willem Nieland gekozen voor de uitstraling van rust en degelijkheid van een waterverplaatsend, diepstekend motorschip. Een bijzonder- Willem Nieland ontwerp; zonder enige concessie te doen aan zeewaardigheid en reizen over de lange afstand, is een prachtschip ontstaan, in de beste traditie van beroemde zeeslepers en loodsboten.

Willem Nieland is een veelzijdig jachtontwerper en een internationaal gerenommeerd naval architect. Maar voor liefhebbers is dat niet belangrijk, want een ontwerp van Willem Nieland prikkelt het zenuwstelsel van iedere watersporter met zout in het bloed.